Петдесетичен каламбурник – част I

„Човекоядец бил,
ала решил
от тоя миг насетне да не кусва хора
и решението си скрепил
с изяжданието на...”
Цялата епиграмка и останалите четиридесет и девет нейни посестрими може да прослушате или да си изтеглите от линкчетата по-долу.

Тъпанар Дрънкар


От днес насетне – може би – не всеки месец, ала – засега – най-много по веднъж на месец горепосоченият съчинител и четец ще спуща в аудио вариант по петдесетина епиграмки в стила на тези, които може да прослушате или да си изтеглите от линкчетата по-долу.

Въпросните кратки умотворения са плод на случайно хрумване, съвсем ненадейно експлодирало в главата на автора им насред една трамвайна спирка в София в късния преди обед на миналата събота, 20 декември 2014. По силата на самото обстоятелство, че са епиграми, предназначението им е да удрят (или да лаят, ако предпочитате) по кервана на стародавния увеселителен цирк, наречен (и изживяващ себе си като) човешки свят.

Макар навярно понякога да ни изглежда иначе, ние, хората от началото на XXI век, досущ като всички наши предшественици живеем в една пропита от клиширана баналност социална действителност. Разликата е, че – клишетата от началото на XXI век – съставляват тъканта (а понякога и сърцевината) на собственото ни настояще и затова често – а в много случаи и съвсем не непреднамерено – остават извън полезрението ни подобно на мухите в очите на Апълби от Параграф 22, невидими за него поради простото обстоятелство, че... били в очите му!...

Накратко: епиграмките, които следват, са начин да се надсмеем не само над себе си и над времето, в което живеем, но и над онова, което човекът винаги е бил, е и ще бъде. Защото керванът на човешката глупост винаги си е вървял, върви си и ще продължава да си върви все по същия утъпкан стар коларски път на несекващата надежда за собственото си сбъдване, а подире му все така ще се тътрят не по-малко глупавите изпосталели кучета-водачи на вчерашни и утрешни кервани... – Нали?!

Стига сме философствали обаче. Вместо това да поемаме към вечно просветляващия здрач на съвсем не не-иносказателната реторика на изреченото писано слово...

(Важно! За прослушването на файла ще ви е нужен Adobe Flash Player.)


Петдесетичен каламбурник – част I

Прослушай / Свали

Спущено на 23 декември 2014.


Назад към целокупната Черга барабар с всичките й шарки, подгъви и заврънкулки

Назад към плитчините на дълбокомишленостите

Към началната страница на сайта