Личен аудиоалбум

Тук в музикален вариант ще научите повече за любовта и защо „настина“ тя; кога, защо и как времето „залязва“; кое време е хубаво; какво е опит с негодно средство; какво може да се крие в белите бастуни... и други подобни на (и различни от) изброените неща. При това не само че ще можете да прослушате или изтеглите песните по-долу, но и ще разберете по нещичко за историята на създаването им.

Иван Бозуков, Антигонзо, Тъпанар Дрънкар, Хайван Торбалан и т. н.


(Важно! За прослушването на файловете ще ви е нужен Adobe Flash Player.)


В този текст препращам към 12 песни, които съчиних и изпях - на акустична китара или върху оригиналната мелодия на съответното изпълнение - през последните 3 години. Бързам да добавя, че резултатът (разбира се) не е задоволителен дори за не чак дотам придирчивото музикално ухо. Въпреки това ми беше - и продължава да ми е - интересно да си правя такива музикални автоексперименти. Следва кратко представяне на историята на създаването на всяка от гореспоменатите песни, последвано от препратки съответно за слушане и теглене на файла с изпълнението й в аудиовариант.

Любовта е първата песен, която съчиних и изпях на акустична китара преди около 3 години. Макар да е изсвирена едва на 7 акорда (по онова време бях научил само толкова) и макар - по-късно установих - китарата да не бе донастроена, считам това за едно от поне в някаква степен получилите се свои изпълнения (Късметът на начинаещия - ха-ха?). В добавка се оказа, че струните са били едни от най-ниско разредните и - на всичкото отгоре - много близо до предела си, понеже буквално няколко дни след записването на изпълнението трета и пета се скъсаха почти едновременно без видима причина.

Както ще установите, ако решите да я чуете, тази песен е структурирана около една фраза от припева, която ми хрумна първа, а именно: Любовта е „откос“ празнота в призрачна вечер. След като в продължение на няколко дни или може би седмица стоеше като забит в главата ми пирон, съвсем ненадейно дойде и останалото.


Ето връзките към аудиофайла с песента:

Прослушай / Свали

С Тъжна песен нещата се получиха някак много бързо. В текста към нея просто исках да опиша баналността на живеенето, а в хрумналата ми веднага след съчиняването й мелодия - да представя думите му на синхронизиран с настроението му фон.


Ето връзките към аудиофайла с песента:

Прослушай / Свали

To care so much for you е единствената песен на английски, която съчиних и изпълних на акустична китара. Препращам към нея най-вече защото е смешна не само поради бъгавия превод на наличния напр. тук неин оригинал Да те жадувам на Сигнал, но и просто защото звучи смешно и пародийно. Не помня вече защо е излязла толкова тихо, но установих, че всеки опит да я увелича води до неприятно за слушане гъгнене и затова я оставих както си беше.


Ето връзките към аудиофайла с песента:

Прослушай / Свали

Оригиналът на Чао чао чао на малко известния у нас дует Формула II е песен, която харесвам от малък. Затова опитах да я преведа на български и да я изпея на акустична китара. Неоценима помощ в това отношение ми оказа грубият превод на български на страница, която - не знам защо - вече не се отваря и, разбира се, любимият всинца ни... Google преводач. (Тук е мястото да призная, че не знам нито дума италиански.) Да, акордите не са уцелени достатъчно добре, но като за лаик, какъвто съм, се е получило донякъде.


Ето връзките към аудиофайла с песента:

Прослушай / Свали

Самотни мъже се оказа особено трудна за изпълняване от мен. Не знам какъв глас съм, но във всеки случай съм много далеч от алта, така че не бих си го причинил втори път - ха-ха. На горния линк е грубият български превод, който съм използвал за донаместване и окончателно оформяне на строфите, като - Че как иначе? - за целта съм си служил и с Google преводач. Исках да изсвиря песничката на акустична китара, но така и не успях да уцеля акордите й дори в най-малка степен. Затова я изпях върху наличната (напр.) тук нейна оригинална мелодия.


Ето връзките към аудиофайла с песента:

Прослушай / Свали

Съчиних и изпях В очакване на хубавото време в един наистина много жежък летен ден, удобно настанен срещу струята на включен на максимална охладителна мощ климатик. Текстът й просто ме връхлетя, та едва сварих да го запиша. След това мелодията дойде някак от само себе си.


Ето връзките към аудиофайла с песента:

Прослушай / Свали

Съчиних Опит с негодно средство по повод изглеждащия ми смехотворен едноименен юридически термин. Ако някой не знае, в правен (а и във всеки друг) смисъл да направиш опит с негодно средство значи да опиташ да сториш нещо с неподходящо за целта средство - напр. да опиташ да изминеш разстоянието от София до Бургас за 4 часа с трабант или, да речем, да пробваш да се обесиш с въже, което няма да издържи теглото ти, ха-ха-ха.

Признавам, че песничката е нещо като крайно преувеличен контрапример на случая с френския президент Макрон и съпругата му. Решилите да я чуят обаче ще установят, че главният герой в нея навреме се отказва от непосилната за възрастта му битка - ха-ха-ха.


Ето връзките към аудиофайла с песента:

Прослушай / Свали

Считам И какво от това за едно от най-сполучливите (или, ако предпочитате, от най-малко несполучливите - ха-ха) си изпълнения. Може би е станало случайно, но се е получило в що-годе задоволителна степен. Въпреки всичко мисля, че приоритет в тази песен има текстът, а не мелодията й. Последната просто някак успях да уцеля като подходящ фон на думите.


Ето връзките към аудиофайла с песента:

Прослушай / Свали

Черна сага за белия бастун съчиних, когато разбрах, че имало ден, посветен на това пособие. Не помня дали датата е била близо или далеч от 15 октомври, но да речем, че песничката е посветена на нея. Нека предварително да предупредя решилите да я прослушат, че може да се определи като песен на ужасите в пародиен социалистически вариант - ха-ха-ха.


Ето връзките към аудиофайла с песента:

Прослушай / Свали

Залезът на времето носи нещо от клаустрофобичното усещане покрай прословутите локдауни - Ама че смешна дума! - през последните 2 години, макар по никакъв начин да не е свързана с тях. За нея мога да кажа, че я съчиних под напора на първия полъх на наближаващата си старост. Както ще установят решилите да я чуят, изсвирена е на 2 китари - с основен фон и наложени върху него допълнителни акорди. Доколкото мога да преценя, решението ми да постъпя така се оказа поне донякъде удачно.


Ето връзките към аудиофайла с песента:

Прослушай / Свали

Ако звезда си в мрака е преведена версия на оригиналното изпълнение на Никос Вертис Ако си една звезда и е единственото ми от наличните тук изпълнения, сътворено по причина потрес! Потресът ми дойде от брутално чалгизираната версия на тази песен на български език. Казах си, че оригиналната песен е прекалено хубава, за да си остане толкова нелепо обезобразена на български. Това беше основният ми мотив да коригирам наистина крайно неблагообразния й превод, ползвайки какво мислите? Точно така - Google преводач, разбира се, ха-ха. Опитах да я изсвиря на акустична китара. Донякъде се получи, но усетих, че въобще не е както трябва. Затова използвах наличния (примерно) тук инструментал на песничката. Признавам, беше ми доста трудно да я изпълня, но както вероятно ще установят решилите да я прослушат, поне донякъде се е получило. Във всеки случай е далеч по-малко безобразно в сравнение с изпятото от Тони Стораро - ха-ха-ха.


Ето връзките към аудиофайла с песента:

Прослушай / Свали

Защо „настина“ любовта е песен, която съчиних и изпях някъде през късната 2020. Както ще установят решилите да я чуят, тя е пряко свързана с медицинските безумия около прословутия ковид. Вдъхновена е от две неща: от свирепо заклеймената по онова време физическа близост и от усещането за безизходност от налаганите тогава в глобален мащаб т. нар. противоепидемични мерки. Текстът ми хрумна буквално отведнъж. Много скоро след това дойде и мелодията.


Ето връзките към аудиофайла с песента:

Прослушай / Свали

Това са лаическите ми музикални изпълнения, които реших да споделя. Има и още, но ще изчакам да се понатрупат повечко, преди да го сторя и с тях. Няма да е скоро обаче, понеже не съм хващал китара от декември, пък и сегашните ми занимания за през свободното време ще изключват възможността да го правя и поне в рамките на следващите няколко месеца. Все пак се надявам през късното предстоящо лято да опра и до китарата...

Това е. Лек ден и много добро настроение, вдъхновение и радост!

Спущено на 25 април 2022.


Назад към целокупното Художество с всичките му художествености барабар

Към началната страница на сайта