Критика къмту Априлското въстание

Зад всяка красива истина понякога се крие кръв

бай Георги


Критичката ми, другари, е породена от две неща-стремежа/некадърността, поради която населението през Априля-мая 1976 плува в кръвта-своя и на съближни; самата цел,която стои зад Априлското въстание, борбеността в четвърти революционен окръг да се свикат под байраците възможно най-много добитък и естествено морала във въстанието,който е сравнен със земята


За източниците и вдъхновение


Цели/осъществяване

Основната цел на Априлското въстание за всеки малко заинтересуван от конкретно този период, не е освобождението на населението от османска власт. Идейката е българския етнос да извоюва милостта на Европа и занапред да се подготви Освобождението му (противопоставяне на поредния мач Русия-Османска империя? Защото общо взето в малкото източници се говори именно за темане към Европа, не към Русия. Хмммм.) посредством проливането на собствената си кръв (може би)...зян.

Защо? Защото е решено, че българския етнос под османска власттрябва да се освободи /бъде освободен.

От кой иде туй решение? Тук се коренят нещата-от една страна т.нар. революционери-тях за сега ги оставяме,защото основния им довод: "Имаме тиранин!" е за друго писание. Все пак, ако твоите стремления, тоже и народните такива тогава, сега в (много) по малка степен. са удовлетворени, какво въобще те интересува кой е на власт-наш или ваш. Да викаш Булгар! Булгар! свободно из свободния Балкан-само заради това? Защо? Какво носи в душата ти или ръцете ти това?... но поспри сърце, за друго списвание е това вече.

По-важното е народът и то народът преди това въстание (най-коректно би било,ако започнем да изследваме всеки един период от нашата и Османо-имперската история, но авторът сега за сега технически е ограничен в този период)(понеже авторът има в акъла си малко информационен матриалец и то на базата на Записките(за сега) ще се сътвори картина отзад като гледаме само напред) дали милеят за загубената царщина и е ли дошло време да си върнем Матушка България (при все на три морета!).

Какво имаме(неизчерпателно):

Машалла! Може да има и отрицателни страни. Споменавам го тук за пръв път. Опитвам се да бъда по философско определение софистик-търсещ истината,само истината и нищо друго освен истината. Както не съм възприел да наричам например Втората Световна война-Велика отечествена война или да вярвам, че тя почва декември четиридесет и първа, та така всичко поражда у мен питанки и недоверие, ако не съм го изпитал за мен си. Въпреки че никога не можем да бъдем сигурни в това дори дали живеем или не. Има фактори като пропаганда, правителствена политика, народо-психология, народни митове и прочие... които, ако въобще има някаква, не винаги са чиста монета.

Логичния въпрос, който (си) поставям е: След като имаш такива условия за живеене в капиталистическо подчинено общество в определени аспекти по-свободен от неподчинения милет, защо да желаеш простото право да можеш да викнеш с пълно гърло, че си българин и живееш в Третата българска държава? Аз лично не мога да разбера.

Няма логика най-големият милет на Балканите да пролее кръвта си, за да дойде утре "Временно руско управление". Както и няма логика да избиеш толкоз человеци и данъкоплатци, айде, ако не друго, в Батак като има по-смислен за абсолютно всички вариант като случилото се в Брацигово?

К.Косев даде наглед видната, но изпущена от мен до преди малко идея. Именно поради тези (в книгата той визира и обосновава единствено въз основа икономическото замогване на българите т.е. буржоазия) положителни черти на българския етнос, той "иска повече". Той не желае само и единствено това, което има и е постигнал, а и българска царщина. Аз продължавам да недоумявам, но ето вече и другата теория-не въпреки тези фактори, а на базата на тези фактори.


Организация

Интересно е, че комитетите "по долинам и по возьгрям" имат задължително като първи членове попа и даскала. Именно тези "по-първи хора", срещу които Бенковски яростно се обявява. Само една последна вметка-за размисъл-на ляво и надясно се тръбят (митове и легенди за) предателства, дезертьори(но например Ненко Балдьовеца е казал на Бенковски:

- Добре,защо да се вдигаме,като ще изгорят сумати села и къщя- при което Бенковски му удря шамар-само толкоз по думите на съселяните и съселяните му къмту днешна дата), а години по-късно според nредаването Пътеводител на историческия стопаджия "...в Илинденско-преображенското въстание няма предатели!". Оставям открит въпроса "Къде се дяна истината и защо тя е такава?".

Априлското въстание има за цел да бъде потъпкано... и мащабно. Но може би именно поради тази си (не)далновидна цель удържа фронта едва 2 седмици и при по-сериозна офанзива потича непресъхващата рекичка от кръв, която била и "целта на войводата. Да отвори такава люта рана в сърцето на тирана...",ама моля ти се! За да може утре Русия да го тиражира като повод за поредна война с Османската империя.


Морална оценка

Което постепенно ни добутва до чрезвичайния въпрос за морала. Всички имаме навика да приемаме някои неща за неоспорими истини-самото понятие за истина,това че ще се мре... това че Априлското въстание е необходимо(-то зло за бъдното добро). То се поражда в години на големи вълнения:
на Балканите-Босна и Херцеговина(чиято съдба впоследствие много напомня на нашата след Освобождението)
Германия пък желае своето място под слънцето.

Все безкръвни или по-безкръвни варианти. Необходимост и неотложност казвате? Патриотизъм? Желание провиквате се вий? Кажете това на изпозагиналите и обезчестени 300 000 люде. На 300 и повече окрадени села, на 80-те сравнени със земята села. Именно на вашите пра-пра-пра и прочие деди, че е трябвало да се мре, трябвало е, било е неотложно. За да чуел света, че има и такъв народ като българския. Какъв изящен начин да излезеш на световната сцена-благодарение на труповете на роднините си. Европа не останала глуха. Само дето Илинденско-преображенското въстание имаше същата цел. А България остана глуха (по Пътеводителят). Не било времето, и в последствие не настана времето.

Не мога просто да приема горенето на българските села с тук-там някоя невинна баба, откровената лъжа за московци, сръби, планирано изтребление над българи,абсолютната политика за все повече жертви и жертви (не например чети да хванат гората, а целокупно да се движим! Гениално!), заповедите на Бенковски (като например да се избият османските чиновници у всяко село, за да може населението да стане съучастно), безумната организация, недостиг на оружия и бързане за вдигане на въстанието, защо е най-успешно там гдето реално са най-свободни хората (припомням за Панагюрско преди Април 1876).

Ще спестя емоционално натоварените си коментари и ще оставя като последен войник именно горепосочените въпроси.


Назад към Про(т)ектората ни

Към началната страница на сайта